LOS ANGELES - De persoonlijke arts van zanger Michael Jackson hoort dinsdagavond laat (Nederlandse tijd) hoe lang hij naar de cel moet.

De arts Conrad Murray (58) was 3 weken geleden door een jury al schuldig verklaard aan de dood van de wereldberoemde zanger, een van de succesvolste artiesten ooit.

De lijfarts was voor 150.000 dollar per maand ingehuurd door Jackson, die leed aan ernstige slapeloosheid.

De arts diende hem zware narcosemiddelen toe. Die werden de frêle zanger echter fataal. Hij stierf juni 2009, 3 weken voor hij zijn comeback zou maken met grote concerten in Londen.

Terwijl de 50-jarige Jackson stierf, belde de lijfarts met enkele vriendinnen.

Vier jaar cel

De openbaar aanklager eiste vorige week de maximumstraf van 4 jaar cel. Ook zou de arts 102 miljoen dollar (76 miljoen euro) smartengeld moeten betalen aan Jacksons kinderen.

Volgens justitie stelde Murray zich niet op als de lijfarts van Jackson, maar als een drugshandelaar. Maar Murrays eigen advocaten vroegen de rechter om een voorwaardelijke straf.

Familie

Het is niet bekend of Michaels familie nog aan het woord komt na de bepaling van de strafmaat. Zij volgden de rechtszaak, die zes weken in beslag nam, op de voet.

Na de uitspraak lieten ze weten blij te zijn met de veroordeling van Murray. "Het recht heeft gezegevierd", zeiden Michaels ouders Katherine en Joe.

Cellentekort

Bij veroordeling tot een celstraf verwachten rechtsexperts dat Murray maar een deel van de straf hoeft uit te zitten. Californië laat veel gedetineerden eerder vrij wegens een cellentekort. Hij kan ook onder huisarrest worden gesteld.