AMSTERDAM - Voor het optreden van Charlotte Church tijdens zijn huwelijk in 1999 liet mediamagnaat Rupert Murdoch de zangeres kiezen tussen een beloning van 100.000 Britse pond óf positieve publiciteit in zijn kranten.

Dit melden diverse media maandag.

De Britse zangeres (25) vertelt dit tegen een commissie die de ethiek in de media doorlicht naar aanleiding van het afluisterschandaal van de krant News of the World. Haar management raadde Church destijds aan te kiezen voor de publiciteit. Church was 13 jaar en nauwelijks twee jaar aan het werk.

"Ik stond aan het begin van mijn carrière en kon een gunst van deze omvang wel gebruiken", zegt Church. Vanaf haar veertiende werd er regelmatig negatief over haar geschreven en daar had Church naar eigen zeggen veel last van.

Hacken

Ook denkt Church telefonisch te zijn gehackt vanaf haar zeventiende. De media wist privé-gegevens van haar, zoals haar zwangerschap en de geboorte van haar dochter, terwijl Church altijd veel moeite deed dit soort zaken geheim te houden. De zangeres zou vriendschappen hebben verbroken omdat ze dacht dat vrienden lekten naar de pers.

De keuze voor de pr-gunst heeft Church niet geholpen in haar carrière. "Het heeft mijn carrière enkel schade toegebracht. Soms had ik echt het idee dat het een bewust agendapunt was bij Murdochs kranten."

De krant The Sun, ook van Murdoch, telde af naar het moment dat Church zestien werd omdat het dan legaal zou zijn om sex te hebben. Volgens de zangeres hebben fotografen geprobeerd haar onder haar rok te fotograferen.

Cameron

De Britse premier David Cameron riep de commissie onlangs in het leven nadat de werkelijke omvang van het Britse afluisterschandaal aan het licht was gekomen. Murdoch ging in juli over tot het opheffen van de krant News of the World, die de spil vormde in het schandaal.

In zijn zoektocht naar scoops maakte de krant er een gewoonte van de voicemails af te luisteren van beroemdheden, publieke figuren en zelfs slachtoffers van misdrijven.

Lees alles over het afluisterschandaal op onze special