AMSTERDAM - Wyclef Jean is trots op wat zijn fonds heeft kunnen bewerkstelligen in Haïti na de zware aardbeving die het land begin vorig jaar trof. De 42-jarige rapper heeft dat gezegd nadat er vraagtekens waren gezet bij de uitgaven van zijn Yéle Haiti.

Na de aardbeving riep Jean mensen op geld over te maken naar zijn fonds voor hulp en voor de wederopbouw van het land. Het leverde Yéle Haiti dat jaar uiteindelijk zestien miljoen dollar op.

Minder dan een derde van het bedrag werd echter uitgegeven aan noodhulp, schrijft de Amerikaanse krant New York Post, dat in het bezit is van de belastingpapieren die het fonds indiende over 2010.

Bovendien blijkt dat een miljoen dollar werd geschonken aan een firma in Florida die helemaal niet lijkt te bestaan.

Belastingdienst

Het door Jean in 2005 opgerichte Yéle Haiti kwam al eerder in opspraak. Jean verantwoordde niet alle uitgaven van zijn fonds bij de belastingdienst. Daarnaast werd vanuit het fonds 250 duizend dollar overgemaakt naar een Haïtiaanse tv-zender die in handen was van de rapper.

Jean stelt daar tegenover dat dankzij het geld van zijn fonds na de aardbeving van januari vorig jaar een weeshuis kon worden herbouwd. Ook werd een nieuwe watervoorziening aangelegd in een groot complex in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince.