ROTTERDAM - Ongericht Enthousiasme heeft zaterdagavond in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam het Cabaretfestival Cameretten gewonnen.

De jury verkoos de cabaretgroep boven de twee andere finalisten: Diederik Smit en Lankmoed. Ongericht Enthousiasme ontving de Factua Juryprijs en 2500 euro. Dat meldde de organisatie. Lankmoed won de publieksprijs.

Kevin Bellemans van Ongericht Enthousiasme kreeg de Persoonlijkheidsprijs. Die is bedoeld voor diegene onder de negen halve finalisten die zich tijdens het festival het sterkst heeft ontpopt tot een theaterpersoonlijkheid.

De jury beschreef Ongericht Enthousiasme en hun gelijknamige programma als ''een prettige en hopelijk nog lang ongepolijste gekte''.

Selectieavonden

Net als in voorgaande jaren waren op 12 selectieavonden uit 60 opkomende acts 9 halve finalisten gekozen. Die streden van woensdag tot en met vrijdag voor een plekje in de finale. Alle drie de finalisten mogen hun programma van december tot mei in ruim 40 theaters in het hele land spelen.

Cameretten had voor de 46e keer plaats. Het festival begon in 1966 als lustrumactiviteit van studentenvereniging SSR in Delft en is daarmee het oudste cabaretfestival van Nederland. Talloze gevestigde cabaretiers zijn er hun carrière begonnen, onder wie Brigitte Kaandorp, Paul de Leeuw en Hans Teeuwen.

Cameretten Festival 2011