Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Ruud Gullit

Ruud Gullit laat snor staan tegen prostaatkanker

AMSTERDAM - Een aantal bekende Nederlanders, waaronder Ruud Gullit en Marc-Marie Huijbregts, scheert hun snor maandag voor de laatste keer.
Door NU.nl/Gezondheidsnet

In Movember dragen honderden Nederlandse mannen een snor om geld op te halen voor prostaatkankeronderzoek uitgevoerd door het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Daarna laten zij een maand lang hun snor groeien om geld op te halen voor prostaatkankeronderzoek en om het gezondheidsbewustzijn onder mannen te vergroten.

Elk jaar in de maand november vraagt Movember alle mannen hun snor te laten staan. Zo wordt er geld ingezameld voor de gezondheid van de man, in het bijzonder voor prostaatkanker.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. Iedere vier uur sterft er een Nederlandse man aan de gevolgen van de ziekte en dit jaar krijgen 9.500 Nederlandse mannen te horen dat zij prostaatkanker hebben. Mannen schamen zich vaak voor de symptomen die gepaard gaan met de ziekte en komen daardoor dikwijls te laat bij de dokter.

Doorbreken taboe

Deelnemers aan Movember doorbreken dit taboe, door een maand lang hun uiterlijk drastisch te veranderen en zich daarvoor te laten sponsoren.

Op 1 november worden de messen geslepen en gaat het snorrenseizoen officieel van start. Alle mannen kunnen zich inschrijven op nl.movember.com.

Movember

In 2003 bedachten drie Australische vrienden het concept van Movember. Sindsdien ontwikkelde de campagne zich razendsnel. Vorig jaar haalden 450.000 deelnemers wereldwijd 55 miljoen euro op.

In Nederland lieten afgelopen Movember 1.000 mannen hun snor staan. Samen brachten zij 120.000 euro bijeen voor prostaatkankeronderzoek dat wordt uitgevoerd door het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL).

Ambassadeurs

Naast Ruud Gullit en Marc-Marie Huijbregts zetten ook andere bekende ambassadeurs zich in voor de campagne zoals Tweede Kamerlid Bart de Liefde, muzikant en producer Junkie XL, profvoetballer Pontus Wernbloom, dj Joost van Bellen en Piet Keur, oud profvoetballer AZ en prostaatkankerpatiënt.


Lees meer over:

Ruud Gullit

Aanbevolen artikelen