AMSTERDAM - Jamai Loman speelt binnenkort de hoofdrol in een musical die hij zelf mee heeft ontwikkeld.

De musicalster, die in 2003 de eerste editie van Idols won, staat vanaf 17 december op de planken met De Winnaar.

De musical gaat over talentenjachten op televisie, waarbij gewone mensen ineens bekend worden. Het stuk is niet biografisch, ondanks Jamais deelneme aan Idols.

"Als ik mezelf speel, hoe lossen we dat dan op met andere deelnemers en juryleden? Het zou bovendien saai worden", legt Jamai uit in het AD. "Ik bedoel: hoe leuk is het om iemand te volgen die door zijn chauffeur van het ene naar het andere optreden wordt gereden?"

Kinderen

De 25-jarige Loman kwam op het idee voor de musical toen hij eerder dit jaar meewerkte aan een proefaflevering voor een programma waarin kinderen vertelden wat ze later wilden worden.

"Niemand die nog bij de brandweer of de politie wilde. Bijna allemaal zeiden ze: Ik wil beroemd worden." Volgens Jamai is dat begrijpelijk. "Maar ze hebben geen idee wat het betekent."

Jamai wil graag musicals blijven maken, maar hoeft niet per se op de planken te staan. "Ik zou heel gelukig kunnen zijn zonder zelf te spelen", vertelt hij. "Creëren vind ik nog veel leuker dan zingen en acteren."