RIJSWIJK - De 17-jarige Jamai Loman, winnaar van Idols, haalt zaterdag in het Algemeen Dagblad flink uit naar de makers van het populaire tv-programma. Volgens de zanger worden deelnemers aan de tweede editie van de talentenjacht veel te hard aangepakt.

“Je moet mensen in hun waarde laten. Maar omdat de kijker slechte deelnemers leuk vindt, maakt het programma misbruik van hen”,zegt Jamai in de krant.

De bebrilde jonge artiest, winnaar van de eerste editie, vindt Idols 2 puur leedvermaak met als dieptepunt een optreden van deelnemers in een voetbalstadion. “Dit is hetzelfde als een gehandicapte in een circus zetten en door een hoepel laten springen.”

Een woordvoerder van Idols 2 vindt het in eerste instantie jammer dat hij dergelijke kritiek in de krant moet lezen. Volgens hem is de vergelijking tussen Idols 1 en 2 van Jamai op niets gebaseerd. “Ik heb het idee dat Jamai de auditierondes van Idols 1 niet eens op televisie heeft gezien, want aan het concept is niets veranderd. We zenden net zoals in Idols 1 evenveel goede als slechte kandidaten uit.”

Ook de kritiek op het optreden van de ‘slechte deelnemers’ in het Gelredome vindt de woordvoerder niet terecht. “Deze kandidaten waren superenthousiast en waren ook na afloop nog even enthousiast over hun optreden.”

De Schoonhovenaar zegt nauwelijks meer te kijken naar Idols, het programma van producent Holland Media House dat hem beroemd maakte. “Ik vind het niet leuk meer. Ze willen het nog groter maken dan vorig jaar. Maar dat lukt toch niet. De tweede keer is altijd minder goed.”

In het interview gaat Jamai uitgebreid in op zijn homoseksualiteit. In december maakte hij op de radio bekend homoseksueel te zijn. Het was voor hem een hele opluchting om uit de kast te komen. “Nu ben ik eindelijk mezelf en voel ik me stukken beter.”