DEN HAAG - Een deel van het kort geding dat de Belgische illusionist Rafael van Herck heeft aangespannen tegen Hans Klok, vindt achter gesloten deuren plaats.

Dat had de rechter woensdag bepaald in Den Haag, op verzoek van de advocaat van Van Herck. De raadsman wilde dat details van trucs en pakken geheim blijven.

Van Herck heeft Klok voor de rechter gesleept. Hij beticht zijn Nederlandse collega ervan dat hij trucs en een kostuum van hem heeft gebruikt zonder zijn toestemming.

De Belg eist via de rechter dat Klok de acts niet langer gebruikt in zijn shows. De twee werkten jarenlang samen.

Trucs

Het gaat om de trucs 'hand through body' en 'head drop', die achtereenvolgens met een bepaald pak zouden worden uitgevoerd.

Volgens Van Herck zijn op internet veel verschillende uitvoeringen te zien van de trucs, maar heeft Klok ''de originele varianten'' van hem gebruikt en ''specifieke eigenschappen'' van het kostuum dat hij zou hebben ontwikkeld.

Vriendendienst

''Klok heeft op schaamteloze wijze een pak dat hem als vriendendienst in bruikleen was gegeven, zonder te betalen nagemaakt'', betoogde zijn advocaat. Van Herck krijgt normaal gesproken tot wel tienduizenden euro's voor zijn uitvindingen, aldus de raadsman.

Volgens Klok behoren het pak en de trucs tot het publieke domein. ''Het zijn oude trucs die veelvuldig zijn toegepast''. Klok betaalt naar eigen zeggen geregeld voor trucs, maar vindt dat in dit geval niet nodig.

Ook duurt de act volgens hem maar een paar seconden, is die heel eenvoudig, en meer clownesk dan ingewikkeld. Hij liet een andere zwarte mantel maken voor een nieuwe assistent, omdat die andere maten had.

Theatertour

Klok paste de trucs met het pak toe in zijn theatertour Circus Hurricane door Nederland, die inmiddels is afgelopen. De acts staan ook weer op het programma voor een nieuwe tour in Duitsland, die in december begint.

Klok en Van Herck waren beiden op de zitting aanwezig. De rechtbank doet over 2 weken uitspraak als de partijen er onderling niet eerder uitkomen.

Hans Klok in de rechtbank