AMSTERDAM - Hans Klok maakte misbruik van een vriendendienst door zonder toestemming trucs van een collega-illusionist op te voeren.

Dat beweert Rafael, de Belgische goochelaar die een kort geding aanspande tegen Klok. Woensdag behandelt de rechtbank in Den Haag de zaak over twee illusies. "In het voorjaar van 2011 vroeg Hans Klok mij om een gunst", schrijft Rafael dinsdag in een verklaring.

"Hij wilde de 'hand through body' en 'head drop' illusies eenmalig uitvoeren ten behoeve van het programma Try Before You Die van BNN met de Chippendales. Ik besloot toen om de illusie eenmalig voor dit doeleinde in bruikleen te geven aan mijn goede collega en vriend Hans Klok."

Klok en Rafael werkten lange tijd samen. Rafael was als 'magic consultant' betrokken bij de shows die Klok met Pamela Anderson gaf in Las Vegas. Tijdens die shows, en de daaropvolgende Europese tournee, maakten de 'hand through body' en 'head drop' illusies deel uit van Kloks show, beweert Rafael. Klok had destijds toestemming om de trucs te gebruiken.

Niet gebruiken

Na Try Before You Die zou Klok de twee trucs van Rafael niet meer gebruiken. Enkele maanden later zag de Belgische illusionist dat zijn trucs toch deel uitmaakten van Kloks nieuwe show. "Het probleem is nu juist dat Klok misbruik maakte van de vriendendienst door een kopie te laten maken van de illusie om deze vervolgens te gaan gebruiken."

Klok vertelde maandag aan Novum Nieuws dat het kort geding hem het idee geeft dat iemand op zijn succes wil meeliften. Volgens Rafael is echter het tegenovergestelde waar. "Het is Hans Klok die wegens gebrek aan eigen creatieve kracht zonder te betalen tracht mee te liften op de creatieve prestaties van Rafael."

Bijval

De Nederlandse illusionist krijgt inmiddels bijval van collega's. Christian Farla verklaart dat ook hij aanvaringen met Rafael heeft gehad.

"Rafael heeft mij ook meermalen gedreigd voor de rechter te slepen omdat ik een truc van hem zou kopiëren", reageert Farla, die Rafaels beschuldigingen 'te zot voor woorden' noemt. "Bij mij ging het om iets wat ik aantoonbaar eerder bracht dan hij."