AMSTERDAM - Volgens Ali B is de islam "een religie van liefde, al zien veel mensen dat niet". De rapper zegt dat hij tegenwoordig vijf keer per dag bidt omdat dat hem rust en liefde oplevert.

"Ik wil de domme krachten die nu in Nederland heersen ontmantelen met inspirerende verhalen en mooie liedjes", zegt de 30-jarige Ali B in een interview met het tijdschrift Viva.

"Ik heb de laatste tijd, nu moslims bijna alleen nog maar negatief in het nieuws komen een steeds grotere behoefte aan ontlading."

In zijn nieuwe theatervoorstelling Ali B geeft antwoord merkt de stand-upcomedian dat er veel spanning op dit onderwerp zit. "Juist vooroordelen en moeilijke vragen zijn voor mij interessant."

Reputatie

De Marokkaan erkent dat jonge moslims in Nederland niet echt een goede reputatie hebben. "Helaas worden ze ook net zo onsympathiek als de vooroordelen die er over ze bestaan."

"En zo krijgt iemand als Geert Wilders nog zijn zin ook", vervolgt Ali B. "Zonde is dat. Die jongens stralen meer haat uit dan liefde, terwijl ze zichzelf moslim noemen."

Ali B voegt toe dat het niet altijd gemakkelijk is om moslim te zijn. Aan de ene kant willen mensen dat hij zijn geloof extremer uitdraagt en aan de andere kant wil een deel van Nederland dat de rapper de islam laat vallen.

Verbinding

"Ze vinden me een aardige jongen, maar die gevaarlijke islam, daar moet ik echt mee ophouden. En dat terwijl ik juist sta voor verbinding", aldus Ali B.

In het begin van 2011 begon Ali B met zijn nieuwe televisieprogramma Ali B Op Volle Toeren waarbij hij met een bevriende rapper naar een artiest van vroeger gaat. Van de nummers die hij bij zijn programma maakte, is een gelijknamige album en dvd uitgebracht.