AMSTERDAM - Lebbis (Hans Sibbel) is dit jaar de winnaar van de Poelifinario, de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen.

Hij kreeg de prijs voor zijn voorstelling Branding (pimped), maakte de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD) zondag bekend.

Het cabaretduo Van der Laan & Woe (Geen Familie) won de Neerlands Hoop, de VSCD-cabaretprijs voor de theatermaker met het grootste toekomstperspectief, voor hun voorstelling Superlatief. De cabaretiers kregen de prijzen uitgereikt in De Kleine Komedie in Amsterdam.

Grapdichtheid

De jury prees Lebbis omdat ''hij niet schroomt om levenslessen te geven. Hij vertoont een superieure balans tussen engagement en amusement, en tussen moraliseren en de draak steken.''

De jury roemde zijn snelheid, zijn grapdichtheid en de manier waarop hij zijn persoonlijke ervaringen weet te koppelen aan de actualiteit. Lebbis vormde jarenlang een duo met Dolf Jansen, maar maakt sinds 2000 ook soloprogramma's.

Venijnige satire

Over het duo Niels van der Laan en Jeroen Woe vindt de jury dat zij dit seizoen ''een grote stap'' hebben gemaakt. ''In hun twee eerdere shows toonden ze zich al sterke acteurs, maar in Superlatief hebben ze nog meer overtuigingskracht.

Naast venijnige satire en hilarische types brengen ze sterke liedjes, waarmee ze ook muzikaal overtuigen.'' De twee heren, die elkaar kennen van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, toeren sinds 2006 door het land met hun voorstellingen.

Vorig jaar gingen twee vrouwen met de cabaretprijzen naar huis: Claudia de Breij en Paulien Cornelisse.

Utreiking Poelifinario-cabaretprijs