AMSTERDAM - Eva Jinek vindt het onterecht dat mensen denken dat ze kil is. "Ik ben zeker geen ijskoningin. Ik vind het zo raar dat ik dat überhaupt moet zeggen!"

Dat vertelt de 33-jarige presentatrice in Het Parool.

"Ik hoor nooit dat een mannelijke journalist meer warmte en empathie moet tonen, maar over die boeg wil ik het niet gooien. Televisiejournalistiek is zakelijk. Het is niet de bedoeling dat ik vraag: 'Goh meid, hoe voel je je?'", vertelt Jinek, die sinds vorig jaar een relatie heeft met advocaat Bram Moszkowicz.

De presentatrice begrijpt wel dat ze soms streng overkomt. "Als ik een uitzending terugkijk, dan zie ik mezelf soms fronsen en denk ik: zo, wat een streng bekkie."

"Aan de andere kant vind ik een interviewer die de hele tijd lacht, dom overkomen. Als ik werk, zie je mijn geconcentreerde hoofd. Ik neem maar op de koop toe dat ik er dan even wat minder lief uitzie."

Politieke voorkeur

Jinek maakte twee maanden geleden de veelbesproken overstap van de NOS naar het rechtse WNL. Toch laat ze niets los over haar politieke voorkeur. "Ik vind het goed dat WNL er is gekomen, omdat het hele spectrum bij de publieke omroep te horen moet zijn."

"Het rechts-conservatieve geluid zit 'm in de onderwerpkeuzes en de gasten die we uitnodigen, maar gewoon boerenverstandjournalistiek is leidend." Haar programma Vandaag De Dag wordt iedere werkdag uitgezonden op Nederland 1.