AMSTERDAM - Gaite Jansen zegt niet met haar uiterlijk bezig te zijn. Een laag gewicht of strakke taille bewijst volgens haar niet dat iemand een knap uiterlijk heeft.

"Je kunt een echte vrouw een vuilniszak aantrekken en dan is ze nog steeds een mooie, elegante vrouw", zegt Jansen in een interview met het tijdschrift Grazia.

Het ideaal van ultraslank, volle lippen en blond haar heeft volgens de 19-jarige actrice niets met schoonheid te maken.

"Als ik naar een modeshow ga, vind ik negen van de tien modellen niet mooi. Het zijn gewoon meisjes die de kleding passen. Ik heb vaak de neiging ze te voeden omdat ze te bottig zijn", vertelt Jansen.

Schoonheidsideaal

Zangeres Adele vindt de actrice een voorbeeld van een prachtige vrouw. "Het gaat om de uistraling, de kracht achter de ogen", voegt ze toe.

"Natuurlijk word ook ik beïnvloed door het schoonheidsideaal, alleen weet ik niet op welke manier precies."

Jansen zegt pas echt een probleem te hebben als ze afwijkende kenmerken in haar uiterlijk zou hebben, omdat dit Jansen zou belemmeren in haar werk. "Ik zou wél een serieus probleem hebben als ik mijn neus breek en hij ineens helemaal scheef staat."

Nieuwe Carice

De jonge actrice wordt deel velen beschouwd als de nieuwe Carice van Houten.

Jansen neemt een voorbeeld aan de manier waarop haar ervaren collega acteert. "Ze straalt iets heel breekbaars uit", zegt Jansen.

Dit najaar is Jansen te zien in de films 170 Hz en Met donker thuis.  De Speelfilm 170 Hz gaat over twee dove tieners die samen voor het eerst de liefde ervaren.