AMSTERDAM - Isa Hoes is er na het overlijden van haar man Antonie Kamerling achtergekomen dat ze niet kapot te krijgen is. "Ik weet nu dat ik een waanzinnig veerkrachtig iemand ben", zegt de actrice deze week in Margriet.

Het is donderdag precies een jaar geleden dat Kamerling zichzelf op 44-jarige leeftijd van het leven beroofde.

Volgens Hoes was haar man al lange tijd manisch-depressief, maar ze had nooit verwacht dat hij daadwerkelijk zelfmoord zou plegen.

"En dan is hij dus ineens dood. Dat valt niet te rijmen. Het is zo'n veel te grote gebeurtenis. Je vindt je man in huis en belandt in een raar soort vacuüm. Dat je denkt: maar ik was hier vanochtend en toen was hij er gewoon nog", zo zegt ze in het openhartige interview.

Redden

Soms heeft Hoes het gevoel dat ze heeft gefaald. "Het is me niet gelukt om Antonie te redden. Terwijl ik wel altijd dacht: we komen er wel, het komt wel goed, we verzinnen wel iets anders en dan wordt het weer leuk."

Toch zegt Hoes geaccepteerd te hebben dat hij zichzelf van het leven heeft beroofd. "Ik heb er vrede mee. Het lijkt sowieso wel of ik het afgelopen jaar, met alles wat er is gebeurd, heel intuïtief ben omgegaan."

Treurende weduwe

De actrice zegt zich soms schuldig te voelen, omdat ze zich ook vaak goed voelt. "Dan denk ik ineens: mag dit wel? Moet ik niet de treurende weduwe uithangen? Ik ben nog steeds dezelfde, dat vind ik zo bizar. Alsof het allemaal niet echt is gebeurd."

"Maar mijn man is dood, zeg ik dan soms tegen mezelf. Maar moet ik mezelf dan gaan afremmen? Dat slaat ook nergens op."

Hoes bekent dat ze de laatste jaren mét Kamerling ook al veel heeft gehuild. "Dat is ook zwaar geweest."

De actrice zegt inmiddels wel weer behoefte te hebben aan een nieuwe geliefde. "Ten eerste is er gewoon een fysieke behoefte. En ik zie mezelf absoluut wel weer met iemand samen."

Delen

Hoes is deze week gasthoofdredacteur van Margriet. De actrice zegt het het prettig te vinden om niet geheimzinnig te doen over de ziekte waaraan Kamerling leed. "Ik heb niet getwijfeld om afgelopen jaar openlijk over hem te praten. Ik ben erg van het delen."