AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag in de rechtbank in Amsterdam tbs met dwangverpleging geëist tegen de man die terechtstaat voor het stalken van Carice van Houten.

De 42-jarige Johannes K. uit Groningen zou de actrice vorig jaar hebben lastiggevallen van februari tot en met oktober.

De verdachte was dinsdag bij de zitting aanwezig, Van Houten niet.

800 mails

De vermeende stalker van Van Houten zou haar manager vorig jaar zo'n 800 mails hebben gestuurd, die waren geadresseerd aan de actrice.

De lange mails gingen onder meer over seks en over het feit dat K. van Van Houten houdt en kinderen met haar wil. De actrice vond de mails beangstigend en deed in oktober aangifte.

Volgens Van Houten is hij bij haar aan de deur verschenen, zo zag zij via een camera bij haar huis. Zij herkende hem van foto's die hij haar zou hebben gestuurd. Van Houten belde toen 112. Haar manager trof haar kort daarna ''helemaal in shock'' aan.

Verward

K. ontkent ten stelligste dat hij de actrice volgt. Hij onderbreekt de rechter veelvuldig op verontwaardigde toon en maakt een verwarde indruk. Volgens deskundigen is hij volledig ontoerekeningsvatbaar. Zij adviseerden al eerder een psychiatrische behandeling.