AMSTERDAM - Cornald Maas mag dit jaar het gala rondom de uitreiking van de Gouden Televizier Ring presenteren. Dat maakte de AVRO dinsdag bekend.

Maas neemt het stokje over van Chantal Janzen, die het gala de afgelopen drie jaar presenteerde. Janzen stapte begin dit jaar over van de AVRO naar RTL.

"De Televizier Ring heb ik mijn leven lang gevolgd. Thuis, bij mijn ouders, toen ik eigen verslagen over de prijs schreef, later als tv-criticus en als programmamaker", reageert Maas.

"Dus ik vind het uitdagend en spannend tegelijk om dit veelbesproken gala voor de AVRO te presenteren. Ook omdat de Televizier Ring naast de Nipkow-schijf, die door een vakjury wordt toegekend, de belangrijkste tv-prijs is, de enige prijs van de kijker."

Nostalgische avond

Het Gouden Televizier Ring Gala staat dit jaar in het teken van zestig jaar Nederlandse televisie. De AVRO belooft 'een nostalgische avond waar op originele wijze wordt stilgestaan bij de roemrijke televisiegeschiedenis'.

Tv-coryfee Willem Duys, die in juni overleed, wordt geëerd door onder meer musicus en goede vriend Toots Thielemans.

Race

De Gouden Televizier Ring wordt 21 oktober uitgereikt. The Voice of Holland, Wie is de Mol? en Voetbal International zijn dit jaar in de race voor de prijs.

Jeroen van Koningsbrugge, Johan Derksen en Johnny de Mol strijden om de Zilveren Televisie Ster voor mannen. Wendy van Dijk, Chantal Janzen en Linda de Mol maken kans op de Zilveren Televisie Ster voor vrouwen.

Jeugdprogramma

Tijdens het gala wordt ook de Gouden Stuiver voor beste jeugdprogramma uitgereikt. Dit jaar gaat de strijd tussen Het Klokhuis, het Sinterklaasjournaal en Taarten van Abel.

De onderscheiding voor beste nieuwe talent, de Televizier Talent Award, gaat naar Erik Dijkstra, Rámon Verkoeijen of Guus Meeuwis.

Art Rooijakkers presenteert voorafgaand aan het televisiegala de Gouden Loper Show, waarin hij live verslag doet van de aankomst van BN'ers.