AMSTERDAM - Angelina Jolie is naar eigen zeggen een betere moeder door haar werk voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

"Ik heb zo veel geleerd van de vluchtelingen", zei Jolie maandagavond tijdens een bijeenkomst van de UNHCR. "Dankzij hen ben ik een beter mens, een betere moeder."

Jolie bezoekt als goodwillambassadeur van de UNHCR geregeld vluchtelingenkampen. Zo was ze de laatste maanden te vinden in onder meer Turkije, Tunesië en Pakistan.

Jolie bracht in 2001 haar eerste bezoek aan vluchtelingen. Omdat ze al zo lang betrokken is bij de vluchtelingenorganisatie van de VN werd de actrice maandagavond geëerd met een onderscheiding.

Dankbaar

"Ik ben vooral dankbaar", zei de zichtbaar geroerde actrice toen ze het gouden speldje in ontvangst nam. "Ik ben dankbaar dat ik de afgelopen jaren de eer heb gehad zo veel vluchtelingen te ontmoeten. Ik heb veel van ze geleerd. Zij inspireren me door telkens weer te laten zien hoe sterk de menselijke geest is."

Jolie reikte ook een onderscheiding uit. De actrice mocht de prestigieuze Nansen Refugee Award overhandigen aan een Jemenitische organisatie die duizenden vluchtelingen uit Somalië te hulp schiet.

Angelina Jolie voelt zich beter mens