AMSTERDAM - Amy Winehouse en haar vriend Reg Traviss hadden serieuze trouwplannen. Dat onthult de regisseur in een openhartig interview met het Britse dagblad Sunday Times.

"Zeker, we spraken geregeld over een huwelijk", zegt Traviss.

Een datum hadden de tortelduifjes echter nog niet geprikt. "Maar het kwam geregeld ter sprake. Vaststond dat Amy en ik zouden trouwen." Winehouse stierf in juli op 27-jarige leeftijd.

Traviss kan nog steeds niet bevatten dat zijn grote liefde dood is. "Niet de camera's en alle aandacht waren raar, maar het plotseling verliezen van iemand. Het ene moment sprak ik nog met haar, het volgende was ze dood."

Traviss heeft de dood van zijn vriendin nog niet verwerkt. "Het is alsof we halverwege een gesprek waren en opeens was ze weg."

Achtergrond

De filmmaker viel vorig jaar juni voor de zangeres. "Amy was tenger, vrouwelijk, briljant", somt Traviss moeiteloos op. "We hadden al snel een relatie. Wat klikte is dat we een soortgelijke achtergrond hadden. We hadden dezelfde stijl. Ik denk dat ze me vanaf de eerste dag begreep en ik begreep haar."

Waaraan Winehouse, die worstelde met alcohol- en drugsverslavingen, stierf moet nog blijken uit aanvullend onderzoek. Eerder werd al duidelijk dat geen drugs of medicijnen zijn gevonden in haar lijf.

Afkickpogingen

Traviss heeft zijn eigen theorie over de dood van zijn geliefde. Hij legt een link met haar vele afkickpogingen. "Ze stopte met drugs puur op wilskracht, maar lichamelijk was ze zwakker. Ze was altijd druk en altijd bezig, maar dat is ook gevaarlijk, het legt veel druk op een lichaam."

Amy Winehouse en Reg Traviss