AMSTERDAM - De John Kraaijkamp Musical Awards voor beste acteur en actrice zijn zondagavond uitgereikt aan Jon van Eerd en Lone van Roosendaal.

Van Eerd kreeg het beeldje voor zijn vertolking in de musical La Cage aux Folles van een homoseksuele man die met zijn travestie-act in een nachtclub in Saint-Tropez veel furore oogst.

Lone van Roosendaal won de prijs voor haar hoofdrol van de vurige Inez in de musical Zorro.

De meeste prijzen gingen naar de musical Petticoat. De vertelling over een Gronings meisje (Chantal Janzen) dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw naar de grote stad trekt om beroemd te worden, won onder meer de prijs voor beste musical van het jaar.

Petticoat won in totaal zeven van de 22 beeldjes die werden uitgereikt. Naast beste grote musical won de voorstelling ook de prijzen voor beste liedteksten, script en muziek (Henny Vrienten) en beste mannelijke (Hajo Bruins) en vrouwelijke (Marjolein Touw) bijrol.

Beste regie

De Musical Award voor beste regie ging bij uitzondering naar twee musicals. Zowel Paul Eenens (Petticoat) als Theu Boermans (Soldaat van Oranje) kregen in deze categorie een beeldje uitgereikt.

Soldaat van Oranje werd behalve voor regie ook bekroond voor beste decor en beste licht- en beste geluidsontwerp.

Spring Awakening

De musical Spring Awakening, die vertelt over tieners die een seksuele identiteit proberen te ontwikkelen in een wereld vol conservatieve volwassenen, viel vier maal in de prijzen.

Het stuk werd bekroond in de categorieën beste choreografie, beste bijrollen in een kleine musical en beste aanstormende talent.

Kleine musical

De prijs voor beste kleine musical ging naar Urinetown. De prijzen voor beste hoofdrollen in een kleine musical werden gewonnen door Alex Klaasen en Abke Bruins voor hun vertolkingen van Toon Hermans en Anne Frank in de musicals Toon en Je Anne.

Het Musical Awards Gala werd op RTL4 uitgezonden als urenlange special van het programma Life4You van Carlo Boszhard en Irene Moors.

Op Twitter uitten veel kijkers kritiek op de uitzending, omdat veel prijzen tijdens reclameblokken werden uitgereikt.