AMSTERDAM - Wendy van Dijk was naar eigen zeggen 'erg nieuwsgierig' naar hoe mensen verslaafd raken aan eten. Daarom presenteert ze vanaf zondag het nieuwe programma Obese.

De presentatrice kan er niet bij dat mensen een eetverslaving krijgen. "Ik was eigenlijk heel erg nieuwsgierig", bekent Wendy.

"Het zijn eigenlijk geen mensen met overgewicht, maar mensen met een levensbedreigende eetverslaving. Als zij niet stoppen, gaan ze gewoon echt dood. Ik kan er niet bij hoe dat werkt."

Volgens Van Dijk resulteerde haar verwondering in bijzondere conversaties. "Ik heb hele interessante en mooie gesprekken kunnen voeren en, nog belangrijker, we hebben die mensen geholpen hun leven te veranderen."

Kilo's kwijtraken

Voor Obese volgde Van Dijk langdurig mensen met overgewicht. Met hulp van het programma proberen de deelnemers hun overtollige kilo's kwijt te raken.

"Het is voor mij moeilijk voor te stellen dat je het zo ver laat komen", vertelt Wendy over de deelnemers aan haar nieuwe show. "Maar ik weet hoe het is om me fit te voelen. Het irriteert me al mateloos als ik drie kilo te zwaar ben, want dan voel ik me meteen minder fit."

Voldoening

Van Dijk is blij dat ze na Hart in Aktie weer een programma heeft waarin ze mensen kan helpen. "Toen ik heel lang Ushi deed, dacht ik wel: wat ben ik nu aan het doen? Het is wel geestig en lachen, gieren, brullen, maar geeft niet veel voldoening. Hart in Aktie gaf mij wel heel veel voldoening, omdat je met televisie iets kunt betekenen voor een mensenleven."