LOS ANGELES - Een rechtbank in Los Angeles is dinsdag begonnen aan de strafzaak tegen Conrad Murray, de lijfarts van de in juni 2009 overleden popster Michael Jackson. Tijdens de eerste dag werd een foto getoond van de overleden zanger.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Murray zijn patiënt een dosis van het krachtige verdovende middel propofol toegediend die Jackson fataal werd.

Amerikaanse nieuwszenders zenden het proces tegen Murray rechtstreeks uit. Het zal waarschijnlijk 4 tot 6 weken duren voordat de zaak is afgerond.

Foto

De aanklagers lieten aan het begin van het proces een foto zien van de overleden zanger:

overleden michael jackson

''Het bewijsmateriaal zal aantonen dat Michael Jackson zijn leven letterlijk in handen gaf van Conrad Murray'', zo zei aanklager David Walgren bij het begin van de zitting.

''Dat misplaatste vertrouwen kostte Michael Jackson het leven.'' Murray wordt verdacht van doodslag en kan maximaal 4 jaar celstraf krijgen bij een veroordeling door de 12-koppige jury.

Drugsverslaafd

De verdediging stelt dat Murray geen blaam treft. Jackson, die 50 jaar oud werd, zou volgens advocaat Ed Chernoff zelf een fout hebben gemaakt met het toedienen van het medicijn. De artiest zou drugsverslaafd zijn geweest.

Volgens het OM kocht Murray grote hoeveelheden propofol en midazolam voor Jackson. Die zou de medicijnen in de anderhalve maand voor zijn dood hebben gebruikt als slaapmiddel.

Geluidsopname

Murray hield zijn patiënt niet goed genoeg in de gaten op de dag van diens dood, zo stelde de aanklager.

Tijdens de eerste procesdag luisterde de jury onder meer naar een geluidsopname van een telefoongesprek tussen Murray en een nauwelijks verstaanbare en kennelijk onder invloed verkerende Jackson. Ook werden foto's getoond van het stoffelijk overschot van de zanger.

Familie

Een aantal familieleden van Jackson waren dinsdag aanwezig in de rechtszaal voor het begin van het proces tegen de 58-jarige Murray. Het ging onder anderen om Jacksons moeder Katherine, vader Joe, de zussen Janet en LaToya, Rebbie en de broers Randy, Tito.

Buiten het gerechtsgebouw stonden circa 300 fans van de overleden 'King of Pop'. Sommigen riepen 'Michael, Michael!' tegen de massaal aanwezige cameraploegen.

Rechtszaak Conrad Murray