LOS ANGELES - Conrad Murray, de arts die vanaf dinsdag een maand lang terechtstaat in verband met de dood van het Amerikaanse popicoon Michael Jackson, kan een gevangenisstraf van 4 jaar krijgen.

Het proces tegen Murray begint dinsdag in Los Angeles. Naar verwachting gaat het proces een maand duren. Aanvankelijk zou de behandeling van de zaak in maart al beginnen, maar het werd twee keer uitgesteld.

Loonlijst

De 58-jarige cardioloog stond voor 150.000 dollar per maand op de loonlijst van Jackson, die in 2009 op 50-jarige leeftijd overleed.

Volgens het Openbaar Ministerie in Los Angeles heeft Murray zijn patiënt een dosis van het verdovende middel propofol toegediend, die hem fataal werd.

De verdediging stelt dat Murray geen blaam treft. Jackson zou drugsverslaafd zijn geweest en zelf een fout hebben gemaakt met het toedienen van het medicijn.

Medische studies

Murray werd op 19 februari 1953 geboren in Grenada, een eilandengroep in het Caribische gebied. Hij volgde een reeks medische studies aan Amerikaanse universiteiten en specialiseerde zich in cardiologie.

In 2000 opende hij zijn eerste particuliere kliniek, in het gokparadijs Las Vegas. In 2006 kwam daar een cardiologisch centrum bij in de stad Houston.

Hij was daar ook actief als hartchirurg in een ziekenhuis, waar hij meer dan 100 operaties uitvoerde. Voor zover bekend verliepen die allemaal zonder complicaties.

Comeback-concerten

In mei 2009 nam Jackson de arts in dienst omdat hij zich optimaal wilde voorbereiden op een serie comeback-concerten in Londen. Het dienstverband was volgens de Los Angeles Times een godsgeschenk voor Murray, die op dat moment zou hebben gekampt met schulden ter waarde van meer dan 750.000 dollar.

Uiteindelijk verdiende Murray veel minder dan gedacht aan Jackson. Op 25 juni 2009 blies de artiest zijn laatste adem uit in zijn woning in Los Angeles, in aanwezigheid van zijn lijfarts.

Waarheid

Murray heeft tot nog toe weinig gezegd over de dood van Jackson. Wel dook een video op, die Murray in augustus 2009 had gemaakt, en waarin hij zei: ''Ik heb alles gedaan wat ik kon. Ik heb de waarheid verteld. En ik heb er vertrouwen in dat de waarheid zal zegevieren.''