AMSTERDAM - Het is nog onzeker of Jack van Gelder als understudy de rol van Max Bialystock speelt in de musical De Producers. Als er twijfels zijn bij zichzelf of bij collega’s, dan zal hij deze uitdaging niet aangaan.

Dit zegt hij in een interview met NU.nl. Deze zomer werd bekend dat de sportpresentator, als understudy, een hoofdrol krijgt in De Producers.

In de komende weken gaat hij in overleg met de producent. “Misschien moet ik toch in de spiegel kijken en zeggen: dit gaat net iets te ver.'' Volgens Van Gelder is de kans op deelname 50 procent.

Streven

“Johnny Kraaijkamp jr. heeft niet voor niets gezegd: dit is mijn zwaarste opdracht in 35 jaar. Dat gaf mij niet echt veel zelfvertrouwen”, zegt Van Gelder lachend. “Dat ik het ga doen is nog steeds het streven, maar het blijft de vraag of ik die rol op mij neem.”

Van Gelder heeft eerder kleine rollen gespeeld in onder meer Mamma Mia en Les Miserables. Meer musicalervaring heeft de presentator niet.

Hij voegt toe geen spijt te hebben van het feit niet voor een carrière als acteur te hebben gekozen. “Ik ben toch een echte sportman. Ik ben ook niet gewend mij op één ding te richten. Ondanks mijn leeftijd (61) wil ik nog steeds veel dingen doen. Ik ken een ‘meersporenbeleid’.”

Hitler

De Producers werd in de vijftiger jaren bedacht met de bedoeling de slechtste musical ooit te produceren en daar op slinkse wijze heel veel (zwart) geld aan over te houden. Van Gelder: “Helaas voor de recensenten werd het geen flop, omdat Adolf Hitler zo geweldig gespeeld werd.”

Kraaijkamp zegt dat dit een musical is waar mannen van houden, waardoor ze niet met tegenzin door hun vrouw naar het theater worden meegenomen. “Dit is één van de leukste musicals, vanwege de humor, de karakters en de absurde situaties die ontstaan.”

Homoseksueel

De schrijver van de musical zou zelf voor Hitler gaan spelen. Maar vervolgens brak hij zijn been. De regisseur, die homoseksueel bleek te zijn, besloot hem te vervangen. Doordat Hitler vervolgens als een volkomen belachelijk persoon werd weggezet, werd de musical uiteindelijk een groot succes.

Ook Noortje Herlaar spreekt over een “briljantje Hitler”. De actrice neemt in De Producers de rol van Ulla op zich. “Hij wordt zo geniaal gespeeld dat je er vervolgens heel hard om moet lachen. Ik heb nog nooit iemand zo belachelijk gemaakt zien worden zoals Hitler in deze musical”, vertelt Herlaar.

Smakeloosheid

Kraaijkamp jr. spreekt over de omgekeerde werkelijkheid. “Smakeloosheid levert vaak het grootste succes op, kijk maar naar de televisie. Er zijn meer mensen met slechte smaak dan met goede smaak.”

De première van De Producers vindt plaats op 21 oktober in Breda. De show wordt vertoond in meer grote theaters in Nederland, waaronder Amsterdam, Nijmegen en Rotterdam.