AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk, opgelegd aan de 28-jarige Samantha S.

S. krijgt de straf wegens bedreiging en poging tot afpersing van presentatrice Daphne Deckers. Justitie eiste 2 weken geleden een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden.

De straf is hoger uitgevallen, omdat de rechtbank een waarschuwing wil afgeven aan anderen. Een werkstraf alleen, van welke duur ook, is niet afschrikwekkend genoeg, oordeelde de rechter. De verdachte was niet bij de uitspraak aanwezig.

S. verstuurde op 1 april zeven sms'jes naar Deckers. Ze droeg het voormalige fotomodel op 25.000 euro over te maken. S. dreigde dat Deckers zoon en dochter iets zou overkomen, als ze het geld niet zou storten. S. is enigszins verminderd toerekeningsvatbaar en kampt met een borderlinestoornis, zo bleek uit onderzoek.

Emotioneel

De 28-jarige vrouw, die niet eerder in aanraking was geweest met politie en justitie, bekende bij de behandeling van de zaak. Zij was emotioneel, betuigde spijt en zei niet te begrijpen wat haar had bezield. S. had het nummer van de tv-persoonlijkheid uit de telefoon van haar moeder gehaald, die voor de familie werkte.