AMSTERDAM - Aan schrijver en 'taalvirtuoos' Kees van Kooten is de Gouden Ganzenveer 2004 toegekend. De Academie De Gouden Ganzenveer lauwert Van Kooten (1941) wegens zijn betekenis voor het geschreven woord. Zijn bijzondere bijdrage aan de Nederlandse taal en cultuur spreekt uit de vele columns, verhalen en bundels van zijn hand, aldus de organisatie zondag.

De Academie kent jaarlijks de Gouden Ganzenveer toe. De uitreiking aan Van Kooten is 22 april in Amsterdam. Vorig jaar kreeg journalist Jan Blokker de prijs.

De vijftien leden van de Academie komen uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven. Voorzitter is dr. Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Met de prijs wil de Academie het geschreven woord in onze multimediale wereld onder de aandacht brengen.

Clichémannetjes

Kees van Kooten debuteerde in 1963 met Wim de Bie als De Clichémannetjes op de VARA-radio. Van 1965 tot 1998 verschenen zij op de VPRO-tv, vanaf 1973 in het Simplisties Verbond. Van 1969 tot 1972 schreef Van Kooten in de Haagse Post de column Treitertrends.

Van zijn hand verschenen onder meer Koot droomt zich af, Koot graaft zich autobio, Modermismen, Zwemmen met droog haar en Tijdelijk Nieuw. Onlangs verscheen, in samenwerking met typograaf Ewald Spieker, Letterlust. Hij schreef enkele gedichten, een kinderboek Het Schaampaard en een toneelstuk Wina zingt.