AMSTERDAM - Keith Bakker is van mening dat zijn privacy wordt geschonden. Volgens de afkickgoeroe kan persoonlijke post van verdachten in een huis van bewaring door Jan en alleman worden gelezen.

Bakker overweegt juridische stappen, schrijft hij op zijn weblog.

"Het controlerecht van justitie respecteert op geen enkele manier het recht op privacy van verdachten", stelt hij. Bakker zegt dat ook zijn bijdragen aan zijn blog aan 'deze censuur' onderhevig zijn.

"De brieven aan mijn weblogbeheerder gaan niet ongecontroleerd de deur uit. Het is dus vrij eenvoudig om alle ongewelgevallige informatie te blokkeren. Justitie schendt hiermee mijn recht op privacy."

Volgens Bakker zouden gedetineerden, omdat ze nog niet zijn veroordeeld, dezelfde rechten moeten hebben als andere burgers. Hij pleit voor een speciale uitspraak door de rechtbank voor censuuroplegging in bepaalde gevallen. "Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met ontsnappingsgevaar, bescherming van de openbare orde of nationale veiligheid, smokkel of gewelddreiging."

Keith Bakker raakte eind vorig jaar in opspraak en zit sinds april vast. Hij wordt verdacht van verkrachting en seksueel misbruik van ex-cliënten. Negen vrouwen deden aangifte tegen hem.