AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag een werkstraf van 240 uur geëist tegen de 28-jarige Samantha S. wegens bedreiging en poging tot afpersing van presentatrice Daphne Deckers.

Ook wil justitie dat zij een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden krijgt opgelegd en zich laat behandelen aan haar gedragsproblemen.

De verdachte heeft op 1 april 7 sms'jes gestuurd waarin ze Deckers opdroeg 25.000 euro over te maken. Ze dreigde daarbij dat de zoon en dochter van Deckers iets zou overkomen, als de presentatrice dat niet deed.

Zo sms'te zij: ''De gevolgen als je niet stort en de politie informeert: je zoon tennist nooit meer en je dochter komt niet meer thuis na school.''

Emotioneel

S. heeft bekend en stond de rechtbank dinsdag emotioneel te woord. Ze betuigde haar spijt en zei niet te begrijpen wat haar heeft bezield.

Ze had het nummer van de presentatrice uit de telefoon van haar moeder, die voor de familie heeft gewerkt. De inspiratie voor de teksten die ze stuurde, deed zo op uit televisieseries als CSI. ''En nu zit u zelf in zo'n crimi'', zei de rechter.

Brief

De verdachte heeft na haar aanhouding een brief gestuurd aan Daphne Deckers en haar man, voormalig toptennisser Richard Krajicek, waarin ze haar excuses heeft aangeboden. ''Gelukkig hebben zij die geaccepteerd'', zei S.

Ze was in die periode zwanger en miste haar 2 kinderen die op Curaçao wonen erg. Haar vriend was op Sint Maarten en ze kampte met schulden. ''Het was een schreeuw om hulp'', aldus haar advocaat, die voor een voorwaardelijke straf pleitte. ''Ze wilde de dreigementen nooit uitvoeren.''

Bordeline

Onderzoek van de reclassering en een psycholoog hebben aangetoond dat S. enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is en kampt met een borderlinestoornis. Ze is niet eerder in aanraking is geweest met politie en justitie.

De rechtbank doet op 20 september uitspraak.