AMSTERDAM – Hoe zelfverzekerd Wendy van Dijk op tv ook mag overkomen, op papier heeft ze lange tijd geworsteld met spelling en grammatica. Dat vertelt Wendy deze week in een interview in het blad Vriendin.

"Liever houd ik dit hele verhaal voor mezelf, maar ik wil een taboe doorbreken", vertelt de presentatrice tegen Vriendin. Volgens Van Dijk vormde lezen en schrijven vroeger voor meerdere van haar familieleden een probleem.

"Mijn vader had wel een opleiding gevolgd, maar was jong gaan werken om geld te verdienen. Als hij een brief moest schrijven, zat hij met mijn moeder aan tafel."

"Zij spelde en hij schreef, of hij schreef het over. Wat hij wel in zijn eentje deed was briefjes aan mijn moeder schrijven. Daar stond dan op ‘ik houw van jouw’ met een w."

Twijfels

De onzekerheid van haar vader heeft ook Wendy parten gespeeld. Jarenlang heeft zij geworsteld met twijfels of ze woorden goed of fout schreef. "Echt een brief schrijven heb ik al heel lang niet meer gedaan. Ik twijfelde vaak: eindigt dit woord nu op een d of een t?"

Haar vader heeft op latere leeftijd deelgenomen aan een inburgeringscursus Nederlands. "Dat vond ik heel dapper. Het is ook nogal wat, om als volwassene weer in een klasje te gaan zitten", aldus Wendy.

"Met zijn ervaringen in gedachte ben ik op een lerares Nederlands afgestapt. Samen met mijn broer, die tegen dezelfde problemen aanliep als ik, heb ik op maandagavond les gekregen."

Stichting

Inmiddels is Wendy lid van Forum A tot Z van Stichting Lezen en Schrijven. De presentatrice werd door prinses Laurentien gevraagd om lid te worden. "Ik vond het belangrijk om aan een groot maatschappelijk probleem te werken", aldus Van Dijk.