AMSTERDAM - Sonja Silva wil graag een stichting oprichten voor ME-patiënten.

De 34-jarige presentatrice kreeg begin dit jaar te horen dat ze lijdt aan de chronische ziekte, die gekenmerkt wordt door extreme vermoeidheid. "Ik wil ervoor vechten dat er verbetering komt in het leven van mensen met ME", vertelt ze aan De Telegraaf.

"Op dit moment wordt de ziekte niet officieel erkend als chronische aandoening. Daardoor worden pijnverlichtende therapieën maar korte tijd vergoed. En dat terwijl een sessie mij twee pijnloze dagen oplevert", legt Silva haar missie uit.

Sonja vertelt dat ze zich als 34-jarige soms 56 voelt. "En op sommige dagen 86. Als ik een slechte dag heb, is 'iets leuks doen' hooguit een uitje naar het winkelcentrum. Dan kan ik twee winkels in en is het op."

Toen Silva in maart te horen kreeg dat ze ME/CVS heeft, was dat eerder een opluchting dan een schok. "Ik kreeg allerlei kwaaltjes, mar de artsen konden niets vinden. Dat was zo frustrerend. Ik wist dat er iets met me aan de hand was, maar niemand geloofde me. Toen uiteindelijk de diagnose werd gesteld, was dat een opluchting. Zie je wel, ik stel me niet aan. Ik heb echt wat."