AMSTERDAM - Rob Bolland heeft vrijwel al zijn zaken overgeheveld naar Duitsland. Vanwege het conflict met Buma/Stemra laat hij voortaan de Duitse variant Gema de afrekening van zijn royalty's verzorgen.

Dat vertelt Bollands advocaat aan De Telegraaf.

"Rob is door het dolle heen, eindelijk lijkt hij het geluk aan zijn zijde te krijgen", vertelt advocaat Geertjan van Oosten.

"De Gema zal niet alleen zijn afrekening betreffende zijn royalty's wereldwijd voor hem gaan verzorgen, maar via hen zullen we ook eindelijk inzage krijgen in de daadwerkelijke cijfers waarop die uitbetalingen worden gebaseerd."

Cinch

Bolland ligt al jaren in de clinch met Buma/Stemra. De componist werd vorige week donderdag gearresteerd bij het kantoor van de auteursrechtenorganisatie omdat hij stennis zou hebben geschopt.

Bolland wilde praten over zijn geschil met zakenman Willem van Kooten, waarin hij zou worden tegengewerkt door Buma/Stemra.

Rechtszaak

Bolland ontdekte vorig jaar dat Van Kooten zijn liedjes doorverkocht zonder overleg, waardoor de componist naar eigen zeggen 2,5 miljoen euro misliep. Bolland liet beslag leggen op 1,2 miljoen euro die Buma/Stemra moet betalen aan de muziekuitgeverij van Van Kooten.

Volgende week dient een rechtszaak die Bolland tegen Van Kooten heeft aangespannen.

"Doordat we nu via een omweg toch in het bezit komen van de daadwerkelijke cijfers, mag de heer Van Kooten zijn borst alvast nat gaan maken", waarschuwt Bollands advocaat. "Dit kan wel eens een duur grapje gaan worden."