AMSTERDAM - Musical- en theatericoon Joop van den Ende (69) krijgt de VSCD Oeuvreprijs vanwege zijn grote en blijvende bijdrage aan de Nederlandse podiumkunsten.

Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

Van den Ende kreeg de prijs donderdag uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam. Daar hield hij de openingstoespraak van het Nederlands Theater Festival, waarmee het nieuwe theaterseizoen werd ingeluid.

Volgens de VSCD verdient Van den Ende de prijs vooral voor zijn verdiensten als musicalproducent. ''Het bijzondere is de compromisloze kwaliteit die hij aan zijn producties meegaf'', vermeldt het juryrapport.

''Van den Ende heeft de musical als genre in Nederland geïntroduceerd, groot gemaakt en altijd met bijzondere kwaliteit op de planken gezet.''

De oeuvreprijs werd eerder uitgereikt aan onder anderen Ton Lutz (1995), Rudi van Dantzig (2003), Hans Croiset (2004) en Freek de Jonge (2008).

Vakorganisatie

Van den Ende pleit voor de oprichting van een nieuwe vakorganisatie die bij de politiek gaat lobbyen voor kunst en cultuur. Alle beroepsverenigingen in de culturele wereld moeten budget afstaan aan deze organisatie, die boven ze staat.

Een ''groot persoon die staat voor de kunst'' moet deze organisatie leiden, aldus Van den Ende. Hij of zij moet volgens hem als gesprekspartner dienen voor alles wat er op cultureel gebied wordt besproken. ''We hebben een kleine betaalde organisatie nodig die beleid gaat maken voor ons.''