AMSTERDAM – Halina Reijn (35) overweegt om haar eicellen te laten invriezen. De actrice is nu nog niet klaar voor kinderen maar wil in de toekomst geen spijt krijgen dat ze die keuze genomen heeft.

Dat zegt Reijn woensdag in het tijdschrift Viva.

“Ik ben nu vijfendertig en ik voel nog steeds de urgentie niet, maar misschien denk ik over vijf jaar: of toch? Ik zit er nu zwaar aan te denken om mijn eieren te laten invriezen. Dan kan ik tot mijn vijfenveertigste doortwijfelen.”

Reijn stoort zich aan de houding van mensen tegenover vrouwen die geen kinderen hebben. “Ik voel die stille verwijten wel: je wordt een vieze, ambitieuze, prijzenpoetsende, verzuurde actrice als je geen kinderen krijgt. Ik wil gewoon werken. Ik ben heel erg geshockeerd dat geen kinderen hebben zo’n taboe is.”

“Het lijkt wel alsof iedere vrouw tussen de regels door vraagt waarom ik nog niet zwanger ben. Het is een sekte waar iedereen je in wil trekken.”

Kosten

De kosten voor de eventuele handeling neemt de actrice voor lief. ''Kijk, als iemand nu zou zeggen dat ik op mijn veertigste een kind krijg, zou ik ervoor tekenen.''

''Maar je kan er niet op rekenen dat het lukt, het is een wilde gok. Dus nee, ik moet die eieren binnenkort echt doen. Het kost zesduizend euro, maar ja, dat heb ik ervoor over.''