BEVERLY HILLS - Het lichaam van zangeres Britney Spears, de neus van actrice Heather Locklear en de wangen van haar collega Hale Barry. Dat is het meest voorkomende wensenlijstje van vrouwen die zich bij een plastisch chirurg melden. Bij de mannen zijn de lippen van Benicio Del Toro, de ogen van Brad Pitt en de kin van Russell Crowe - allen acteurs - het populairst.

Dat blijkt uit een enquête onder tweeduizend patiënten van een kliniek voor plastische chirurgie in Beverly Hills. De artsen houden deze vragenlijst al vijf jaar bij. De vrouwelijke patiënten vinden de lippen van het voormalige bond-meisje Denise Richards de mooiste. Britney Spears heeft een fraaier lichaam dan de actrices Jennifer Lopez en Angelina Jolie, vinden de vrouwen.

De intensieve training van acteur Will Smith, voor zijn rol als Mohammed Ali in de boksfilm 'Ali', heeft vruchten afgeworpen. Hij heeft het allermooiste mannelijke lichaam, vinden de ondervraagden. Ook het kapsel van acteur Tom Cruise en de gezichtsvorm van acteur Johnny Depp zijn veelgevraagd.

De meest voorkomende ingreep is een neuscorrectie, gevolgd door liposuctie, borstveranderingen en oogliften. Een 'nose-job' kost de klant ongeveer 9100 euro. Voor een complete metamorfose moet 37.000 euro worden betaald.