AMSTERDAM - Faberyayo gaat tegenwoordig nuchter het podium op. De rapper van De Jeugd van Tegenwoordig, die eigenlijk Pepijn Lanen heet, minderde de afgelopen jaren flink met drank en drugs.

Lanen drinkt naar eigen zeggen helemaal niet meer vóór hij het podium opgaat. "Ik trek het gewoon niet", vertelt hij aan Nieuwe Revu.

"Op een gegeven moment was ik zo veel aan het feesten dat ik de hele week alleen nog maar bezig was met roken en drinken en weet ik het allemaal."

De stem van 29-jarige rapper had flink te lijden onder zijn gedrag, legt hij uit. "Het was vier, vijf dagen achter elkaar alleen maar knallen totdat je echt helemaal niks meer waard bent. Dat heeft heel erg een aanslag op mijn stem gepleegd. Dat kan ik me niet meer veroorloven."

Water

Hoewel Faberyayo zich voor een show gedraagt, haalt hij naderhand de schade in. "Alles mag", vertelt hij. "Afgelopen weekend had ik vier shows en drink ik alleen water, maar na het laatste optreden kan ik gewoon doen wat ik wil. Dan zorg ik dat ik maandag de hele dag in bed kan blijven liggen."