AMSTERDAM - Bernard Tomlow verwacht dat Keith Bakker een 'flinke douw' krijgt van justitie. Tomlow is advocaat van zes vrouwen die aangifte deden tegen de afkickgoeroe. In totaal deden negen vrouwen aangifte tegen de afkickgoeroe.

De advocaat zegt verder geen verwachtingen te hebben over de uitkomst van de rechtszaak. "Het enige wat ik vaststel, is dat meneer Bakker met een knipoog naar de media het politiebureau inging. Zo van: ik ga het wel even uitleggen", vertelt Tomlow aan Novum Nieuws. De 50-jarige Bakker meldde zich eind april bij de politie en zit sindsdien vast.

Volgens Tomlow is het veelbetekenend dat Bakker nog altijd vastzit. "Hij is nog niet veroordeeld, maar toch wordt hem zijn vrijheid ontnomen. Dat doen de rechtbank en het hof niet wanneer ze geen zware vermoedens hebben, en dat betekent dat er sprake is van een ernstige kwestie."

Geloofwaardigheid

Tomlow verwacht wel dat Bakker een 'flinke douw' krijgt als de feiten in de aanklacht bewezen worden verklaard. Ook stelt hij dat de gedetailleerde verklaringen van de vrouwen hun geloofwaardigheid vergroot.

Het was voor zijn cliënten 'ontzettend moeilijk' om aangifte te doen tegen Bakker, vertelt Tomlow. "Dat bleek uit gesprekken die ik met ze had en de aarzeling die ze toonden. Je gaat wel aangifte doen tegen je hulpverlener, met wie je een vertrouwensrelatie hebt. Dat is heel verwarrend."

Tomlow sluit niet uit dat er nog meer dames naar de politie stappen. "Als er sprake is van zoveel aangiften, kunnen er ook anderen zijn die aarzelen om hun verhaal te doen."

Regiezitting

De rechter bepaalde donderdag dat Bakker nog ten minste tot en met 18 augustus blijft vastzitten. Op die dag vindt een regiezitting plaats. Hij wordt verdacht van verkrachting van ten minste zes vrouwen, onder wie een aantal minderjarigen. Ook zou hij misbruik hebben gemaakt van zijn positie als hulpverlener en dreigde hij met stappen als ze hun mond voorbij zouden praten.