AMSTERDAM - Tonny Alberti is bezig met een biografie over zijn vader, volkszanger, Willy Alberti. "Curieus genoeg is er nooit een biografie over mijn vader geschreven."

"Dit lijkt me een mooie gelegenheid, want we hebben nu al het materiaal dat daarvoor nodig is", vertelt Alberti aan De Telegraaf. In het huis van zijn overleden moeder stonden dozen met historisch materiaal.

De broer van Willeke schrijft het boek niet zelf. "Nee, zelf schrijven is geen optie, maar ik kan het wel als geen ander vertellen, want ik heb veel dingen natuurlijk van nabij meegemaakt", vertelt hij. Hij is al met meerdere mensen in gesprek die het boek willen schrijven.

Musical

Het hoeft niet bij een boek te blijven over de zanger en acteur. "Een musical lijkt me ook wel wat. Ook daarover ben ik met twee producenten in gesprek. Het drama, dat voor een musical nu eenmaal nodig is, zit vooral in de jeugd van mijn vader."

De zoon van de in 1985 overleden Willy maakt ook van deze gelegenheid gebruik om misverstanden uit de weg te ruimen. "Die kunnen zowel in de biografie als in de musical mooi worden rechtgezet."

Glazen oog

Zo wil Alberti bijvoorbeeld in het boek onthullen hoe Johnny Jordaan aan zijn glazen oog is gekomen. Ook vertelt hij dat zijn vader aan een hersenbloeding is overleden, in tegenstelling tot berichten dat hij aan kanker zou zijn overleden.