AMSTERDAM - Keith Bakker wordt verdacht van verkrachting van ten minste vijf vrouwen, onder wie twee minderjarige meisjes. Dat heeft het OM in Amsterdamdinsdag laten weten.

Bij een van die minderjarigen gingen de handelingen door toen ze meerderjarig werd, aldus het OM, dat de handelingen vanaf dat moment als verkrachting bestempelt.

De aanklacht tegen de verslavingsgoeroe is daarmee zwaarder dan eerder bekend was. Bakker, die donderdag voor de rechter verschijnt tijdens een pro-formazitting, zou seksueel misbruik hebben gepleegd met negen ex-cliënten.

Daarnaast zou Bakker misbruik hebben gemaakt van zijn positie als hulpverlener en dreigde hij met represailles als de vrouwen hun mond voorbij zouden praten.

In één geval zou hij hebben gedreigd zijn contacten met criminelen of de Hells Angels aan te spreken als de vrouw haar mond zou opendoen, aldus het OM.

Opspraak

De handelingen met de vrouwen vonden plaats tussen maart vorig jaar en januari dit jaar. In december raakte hij voor het eerst in opspraak wegens seksuele handelingen met cliënten. Hij zou zowel handelingen bij de vrouwen hebben verricht als andersom.

Het voorarrest van Bakker verloopt eind deze week. Met een pro-formazitting kan worden voorkomen dat hij tijdens het onderzoek op vrije voeten komt.

Eerder ging hij in beroep tegen verlenging van zijn voorarrest, maar dat werd afgewezen wegens vluchtgevaar.

Tralies

De 50-jarige Bakker meldde zich eind april bij de politie, waar hij werd gearresteerd. Sindsdien zit hij achter de tralies. Eind mei mocht hij even weg vanwege de geboorte van zijn tweeling.

Op 18 augustus verschijnt Bakker opnieuw voor de rechter tijdens een regiezitting. Daarbij worden de wensen van het Openbaar Ministerie en de verdediging over de voortgang van het onderzoek kenbaar gemaakt.