AMSTERDAM - Fatima Moreira de Melo is niet te spreken over distributeur JustFilm. De oud-hockeyster verleende haar stem aan de tienerfilm De Dolle Tweeling, die alleen op dvd zou uitkomen.

Nu deze toch in de bioscoop verschijnt, voelt ze zich 'op bizarre wijze onderbetaald'.

"Als ik vooraf had geweten dat de film in de bioscopen zou belanden, had ik meer geld met deze stemklus kunnen verdienen", zegt Fatima in het AD.

Ze sprak de stem een paar maanden geleden in. "Het was hooguit twee uurtjes werken in een studiootje op een ongezellig industrieterrein. Veel werk was het niet, omdat ik alleen de stem doe van een hockeytrainster."

Bedragje

Moreira de Melo kreeg naar eigen zeggen tweehonderd euro voor de klus. "Ik ging daarmee akkoord in de wetenschap dat de film alleen in videotheken zou belanden. Op zo'n bedragje zit ik echt niet te wachten", legt ze uit.

''Dus heeft JustFilm het bedrag op mijn verzoek overgemaakt naar een goed doel: Stichting Aap. Nu ik hoor dat ze groots gaan uitpakken met een echte speelfilm en zelfs mijn naam gebruiken voor publiciteit, vind ik dat niet grappig.''

JustFilm laat weten dat het in eerste instantie niet de bedoeling was om de film in de bioscopen uit te brengen. "Maar toen bioscoopgroep Pathé hem zag, wilde ze hem toch graag op het witte doek laten zien." De distributeur zegt het geschil met Fatima netjes te willen oplossen.

Duitse film

De Dolle Tweeling, gebaseerd op een boekenserie, is een van oorsprong Duitse film over de tweeling Hanni en Nanni die een weddenschap verliezen en naar een kostschool moeten. Moreira de Melo is te horen als hockeycoach van het internaat. De film draait vanaf 25 augustus in de Nederlandse bioscopen.