AMSTERDAM - Angelina Jolie is geëerd tijdens het filmfestival van Sarajevo. De actrice kreeg zaterdag The Heart Of Sarajevo uitgereikt.

Zij kreeg de prijs niet alleen voor haar grote rol in de internationale filmindustrie, maar ook omdat zij aandacht heeft gevestigd op de situatie van vluchtelingen van de oorlog in Bosnië in de jaren negentig. Jolie was op de laatste dag van het achtdaagse festival aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.

Jolie is als ambassadeur van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, vorig jaar verschillende keren in Bosnië geweest om mensen te bezoeken die nu, zestien jaar na het einde van de oorlog, nog steeds niet terug kunnen keren naar huis.

Samen met haar man Brad Pitt bezocht zij vluchtelingkampen. Vervolgens gaf de Amerikaanse overheid een donatie voor deze vluchtelingen.

Huilen

"Ik zei tegen Brad in de auto dat ik bang was om te gaan huilen", vertelde Jolie met tranen in haar ogen toen zij een staande ovatie kreeg van het publiek in het nationale theater van Sarajevo. Brad en Angelina keken na de uitreiking naar een film van Oscarwinnaar Danis Tanovic over vluchtelingen.

De 36-jarige Jolie nam vorig jaar haar eerste scènes op als regisseur. The Land of Blood and Honey gaat over een onmogelijke liefde tussen een Servische man en een Bosnische moslima. Het script, ook van de hand van Jolie, zorgde voor veel ophef in Bosnië. De film wordt in december uitgebracht.

Angelina Jolie geëerd in Sarajevo