AMSTERDAM - Rouwende fans die al dagen voor de deur van Amy Winehouse staan, werden donderdag nogmaals bedankt voor hun steun.

De ouders en vriend van de zangeres, die zaterdag op 27-jarige leeftijd stierf, deelden persoonlijke eigendommen van Winehouse uit aan haar fans.

"Zo zou zij het hebben gewild", vertelde Amy's vader Mitch aan de fans. "Dit zijn Amy's T-shirts. Zij zou hebben gewild dat haar fans haar kleding dragen", tekenen verschillende Britse media op uit zijn mond.

"Blijf alsjeblieft luisteren naar haar muziek en moge God haar zegenen."

'Geweldig'

De rouwende fans hadden geen idee wat hen overkwam. "Dit is geweldig, Amy was een idool voor me", zegt een 17-jarig meisje uit Ierland tegen The Mirror. "Ik ben hier elke dag geweest sinds Amy is overleden", vertelt een 52-jarige vrouw die in de buurt van de zangeres woonde en een rood topje kreeg. "Dit had ik niet verwacht. Ik zal dit de rest van mijn leven koesteren."

Winehouse werd zaterdag dood gevonden in haar woning. De zangeres stond bekend om haar problemen met drank en drugs, maar of die haar fataal zijn geworden is nog niet duidelijk. De uitslag van het toxicologisch onderzoek wordt pas over een paar weken verwacht.

Makkelijker

Fans van de zangeres leggen sinds zaterdag bloemen, kaarsen en briefjes neer bij haar woning in Noord-Londen.

Amy's ouders bezochten maandag de sterfplek van hun dochter en bedankten toen voor alle steunbetuigingen van fans. "Ik kan niet in woorden uitdrukken wat dit voor ons betekent. Het maakt dit echt een stuk makkelijker voor ons", zei Mitch maandag tegen de mensenmassa.

Familie en vrienden namen dinsdag afscheid van de zangeres tijdens een besloten uitvaartdienst en crematie. Amy's nabestaanden zijn inmiddels begonnen met het leeghalen van haar woning.