AMSTERDAM - De cosmeticareclames van L'Oréal met actrice Julia Roberts zijn in Groot-Brittannië verboden. De foto's waren te bewerkt om nog representatief te zijn.

Ook advertenties met het model Christy Turlington mogen niet meer. Dat heeft de Britse advertentiewaakhond ASA bepaald.

De uitspraak volgde op een klacht van een politica. Dat meldt de BBC.

De 43-jarige Roberts maakt reclame voor de Teint Miracle van Lancôme. Supermodel Turlingon prijst The Eraser van Maybelline aan. De ASA oordeelt dat de foto's dingen beloven die de producten niet waar kunnen maken.

Eetproblemen

De klacht werd ingediend door Jo Swinson, die namens de Liberal Democrats in het Lagerhuis zit. Ze vindt het prima dat foto's een beetje geretoucheerd worden. Ze vindt de foto's van L'Oréal echter misleidend en vreest dat ze leiden tot eetproblemen.

"Als adverteerders te ver gaan in het gebruik van airbrush en andere postmoderne technieken en het misleidt mensen, dan is dat fout en houden we de reclames tegen", zegt Guy Parker van de ASA.

x
De gewraakte advertentie van Christy Turlington

Oneffenheden

De foto's van L'Oréal zijn verboden omdat het bedrijf niet kon aantonen in welke mate ze geretoucheerd waren. Het Franse cosmeticabedrijf erkent dat wat oneffenheden op de gezichten van de modellen weggepoetst zijn, maar stelt dat de foto's een accuraat beeld geven van het effect van de producten.

Vorig jaar kreeg de ASA klachten over de L'Oréal-reclame met Cheryl Cole. De zangeres zou in een shampooreclame hairextensions dragen. De waakhond had veertig klachten ontvangen. Die reclame kon volgens de ASA echter wel door de beugel.

b
En ook de foto van Julia Roberts is te bewerkt