AMSTERDAM - Marijke Helwegen ziet graag mensen voor haar klappen als ze op vakantie is. De socialite blijft daarom het liefst in Nederland, waar ze de aandacht trekt met haar opvallende uiterlijk.

"Als ik naar zo'n mooie rivièra ga, lopen er een heleboel vrouwen zoals ik", verklaart de 62-jarige Marijke. "Daar wil ik helemaal niet tussen, want dan val ik niet op. Dus het liefst ga ik naar Hindeloopen of een klein plaatsje in Limburg."

Volgens Helwegen klappen de mensen voor haar als ze opgedirkt rondparadeert in haar vakantieoord. "En dan zeg ik: dank u wel. Dat vind ik leuk. Ik tut me niet drie uur op om ergens niet gezien te worden", legt ze uit.

"Als ik zo in Hindeloopen loop, zeggen de vissersmensen: Marijke, wat ziet u er mooi uit. En dan zeg ik: dank u wel meneer, u mag mijn hand kussen. En dat is leuk, dat waarderen die mensen nog."

Warm

De socialite heeft weleens een vakantie in Zuid-Europa geprobeerd, maar dat beviel niet. "Da's allemaal te warm voor mij. Want ik wil die blanke teint houden. Ik werd altijd rood en de dag erna was het weer weg, want ik word nooit bruin. Ik vond het nooit leuk", herinnert Marijke zich.

"Ik zat helemaal als een sip vogeltje te kijken. En ik dronk heel veel water, dan moest ik weer naar de wc en die was niet schoon. Het was een drama."