AMSTERDAM - James Franco is ervan overtuigd dat de pers hem dit jaar moet hebben.

"Vorig jaar was iedereen aardig tegen mij, dit jaar branden ze me af", zegt de acteur, wiens laatste film Your Highness door critici met de grond gelijk werd gemaakt, tegen de Amerikaanse augustuseditie van mannenblad Playboy.

Zelf werd hij voor een Oscar genomineerd voor zijn rol in 127 Hours. Zijn tegenspeelster in de komedie Your Highness is Natalie Portman, die de Oscar won voor beste actrice in het balletdrama Black Swan.

"Ik heb dat scenario niet geschreven, ik deed gewoon mijn werk", zegt de 33-jarige acteur over de film waarin hij als dappere krijger een prinses gespeeld door Portman moet versieren.

"Volgens mij doe ik het best aardig. Ze wisten een jaar geleden al dat er een probleem was met het scenario. Maar omdat die film vlak na de Oscars uitkomt, denkt iedereen meteen dat er wat mis mee is."

Kaartverkoop

Franco redeneert dat de aanwezigheid van Portman, vlak na haar overwinning bij de Oscars, de kaartverkoop toch had moeten stimuleren. "Nu geeft iedereen mij de schuld. Het is gewoon belachelijk. Ik denk dat een hoop mensen ook denken, hij doet te veel verschillende dingen, laten we hem te grazen nemen."

Zijn volgende film is Rise of the Planet of the Apes, een remake van het bekende verhaal waarin mensapen de macht grijpen en de mensheid onderdrukken. De film zorgde al voor opschudding wegens het gebruik van computergeanimeerde apen in plaats van acteurs.

Lynchen

Franco denkt al te weten hoe de pers op de film gaat reageren. "Dit is mijn gok: alle critici slijpen hun messen nu al om me eens even flink te lynchen. Als die film het slecht doet, krijg ik de schuld."

Rise of the Planet of the Apes draait vanaf 18 augustus in de Nederlandse bioscopen, Your Highness gaat op 15 september in première.