DEN HAAG - Constanza, dochter van Hans en Connie Breukhoven, heeft van de rechtbank in Den Haag een straf gekregen waardoor ze niet meer de cel in hoeft.

Volgens de rechter is ze schuldig aan inbraak in het huis van haar vader, waarbij de kluis met veel geld en een kostbare horlogeverzameling zijn gestolen. Constanza moet nog wel een werkstraf van 240 uur uitvoeren.

De rechtbank legde 120 dagen cel op, waarvan 82 voorwaardelijk. De resterende 38 dagen heeft ze al in voorarrest uitgezeten.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een jaar en drie maanden gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

Omdat Constanza enorm in de mediabelangstelling staat en ze geen strafblad had, heeft de rechtbank voor deze straf gekozen. Constanza was niet bij de uitspraak aanwezig.

Kluis

Rond Kerstmis gaf Constanza haar vriend Mohamed K. toegang tot het huis van Hans Breukhoven in Wassenaar. Ze wist hoe het alarm werkte en waar de kluis was.

Hiermee heeft de vrouw volgens de rechtbank op grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van haar vader en van de wetenschap dat hij op vakantie in Thailand was.

Witwassen

De zaak van Mohamed K. wordt op een later moment behandeld. K.'s broer Brahim is vrijdag wel veroordeeld, voor het witwassen van geld en heling van gestolen goederen. Ook hij hoeft niet meer de gevangenis in van de rechtbank.

De 25 horloges die zijn gestolen, zijn samen 236.000 euro waard. Ook zijn aandelen aan toonder gestolen ter waarde van ongeveer 2,5 miljoen euro en 68.000 euro aan contant geld.

Hoger beroep

Constanza heeft steeds volgehouden dat ze niets wist van de diefstal. De rechtbank vindt dat niet geloofwaardig en meent dat de vrouw de sleutel tot de woning van Breukhoven is geweest voor Mohamed K.

Constanza's advocaat wist nog niet of ze in hoger beroep gaan.