DEN HAAG - De advocaten van prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn zullen donderdag voor de rechtbank in Den Haag toelichten waarom welke getuigen moeten worden verhoord in de strijd die zij voeren tegen het Koninklijk Huis en de Staat. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bekendgemaakt.

De advocaten van de Staat zullen hun standpunten daarover ook toelichten. Zij zijn tegen een getuigenverhoor van onder anderen prins Bernhard en Margarita's vader prins Carel Hugo de Boubon de Parme, omdat er onvoldoende redenen zouden zijn aangevoerd en de zaak ook al is behandeld in het parlement.

Privacy

Het Koninklijk Huis heeft Margarita en haar man volgens het stel tegengewerkt, omdat de familie van de prinses De Roy van Zuydewijn eenvoudig niet moest. Daardoor leed het bedrijfje van hem schade, meent het echtpaar. Margarita en Edwin vinden dat de Nederlandse Staat en het Koninklijk Huis hun privacy ten onrechte hebben geschonden.

Het paar deed eerder ook aangifte tegen voormalig premier Kok en ex-minister van Binnenlandse Zaken De Vries. Margarita en De Roy van Zuydewijn beschuldigden hen van valsheid in geschrifte, schending van het ambtsgeheim, oplichting en ambtsdwang. Ze waren ook van mening dat deze bewindslieden ten onrechte hebben verzuimd te onderzoeken of het Koninklijk Huis hun privacy inderdaad heeft laten schenden. Uiteindelijk hebben minister Donner van Justitie en het Openbaar Ministerie besloten hiernaar geen strafrechtelijk onderzoek te doen.

BVD-onderzoek

Naast prins Bernhard en de vader van Margarita willen de raadslieden van het paar ook onder anderen directeur Felix Rhodius van het Kabinet der Koningin aan de tand voelen. Hij gaf opdracht voor een omstreden BVD-onderzoek naar De Roy van Zuydewijn. Prins Bernhard is samen met de vader en oudste broer naar het zich laat aanzien uiteindelijk ingelicht over een deel van de resultaten van het BVD-onderzoek.

Naar verwachting zal de rechtbank enkele weken na de zitting in een beschikking bepalen of er ook echt getuigen zullen worden gehoord.