LONDEN - Prins Charles zou schuldig zijn aan de dood van prinses Diana. De Daily Mirror onthulde dinsdag dat Diana Charles in een brief als haar moordenaar aanwees.Britse autoriteiten beginnen dinsdag met het onderzoek naar de omstandigheden waaronder prinses Diana en haar vriend Dodi al-Fayed in 1997 in Parijs zijn verongelukt. Het is het eerste officiële Britse onderzoek sinds de dood van Diana.

Uit het officiële Franse onderzoek was eerder gebleken dat de chauffeur dronken was en te hard reed toen hun auto in een tunnel op een pilaar botste, terwijl persfotografen het paar op de hielen zaten. Dodi's vader Mohammed al-Fayed, de eigenaar van warenhuis Harrods, blijft erbij dat de Britse geheime dienst achter hun dood zit. In oktober vorig jaar vroeg hij de Britse premier Tony Blair om een openbaar onderzoek.

Michael Burgess, de lijkschouwer van de koninklijke familie, opent het onderzoek. Hij zei dat er op de eerste dag geen getuigen aan het woord zullen komen. Burgess zal een uiteenzetting geven van de procedure en van de bewijzen die het onderzoek naar zijn verwachting kan opleveren, meldde de BBC.

'Charles vermoordde Diana'

Burgess heeft Diana's butler gevraagd een brief van de verongelukte prinses te overhandigen. Daarin schreef ze dat een belangrijk lid van de koninklijke familie haar dood beraamde. De Daily Mirror onthulde dinsdag wie Diana in de brief als haar moordenaar aanwees: haar echtgenoot Charles.

"Mijn echtgenoot beraamt een 'ongeluk' in mijn auto, remmen die weigeren en ernstig hoofdletsel... zodat de weg voor hem vrij is om te trouwen", schreef Diana volgens de boulevardkrant in de brief. Die zou ze tien maanden voor haar dood in een dichte envelop aan haar butler hebben gegeven voor het geval haar iets zou overkomen.