PARIJS - John Galliano, de oud-topontwerper van het Franse modehuis Dior, heeft woensdag op de eerste dag van zijn proces in Parijs toegegeven verslaafd te zijn aan drank, slaappillen en valium. Antisemitisch is hij naar eigen zeggen echter niet.

De 50-jarige staat terecht wegens antisemitische uitlatingen tegen cafébezoekers.

''Ik heb mijn hele leven gevochten tegen vooroordelen, intoleratie en discriminatie, omdat ik er zelf onder heb geleden'', verklaarde Galliano.

Hij is aangeklaagd wegens ''openbare belediging op grond van herkomst, religie, ras of etniciteit''.

Rotkop

Tijdens een ruzie in een café in Parijs zou hij anderen onder meer hebben uitgemaakt voor ''Joodse rotkop'', ''Aziatische klootzak'' en ''lelijke Joodse teef''.

Ook zou hij hebben gezegd van Adolf Hitler te houden. Galliano's advocaat, Aurelian Hamelle, zei tegen de BBC dat de gevallen modeontwerper zijn excuses wil aanbieden aan de mensen die hij heeft beledigd.

Video

Als Galliano schuldig wordt bevonden, kan hij maximaal 6 maanden cel en een boete van 22.500 euro krijgen. De incidenten hadden plaats in oktober en maart.

Toen er ook nog een video opdook van een derde incident, ontsloeg het modehuis Galliano, die als een van de beste ontwerpers van zijn generatie wordt gezien.

De aanklager in de zaak liet woensdagavond weten dat ze een boete van 10.000 euro gaat eisen. Een gevangenisstraf wordt niet gevraagd. De uitspraak van de rechter is op 8 september.