AMSTERDAM - Ryan Dunn, de 34-jarige Jackass-ster die maandag omkwam bij een auto-ongeluk in Pennsylvia, reed veel te hard. Volgens de politie reed Dunn 160 kilometer per uur, op een weg waar slechts 90 was toegestaan.

Politiechef Michael Carroll, betrokken bij de reconstructie van het ongeval, beschrijft de crash woensdag als de ergste die hij ooit heeft gezien. "Ik heb nog nooit een auto gezien die zo in de puin lag als deze.

Het is nog niet met zekerheid vast te stellen hoe Dunn en zijn passagier Zachary Hartwell zijn overleden. Nadat Dunns Porsche van de weg raakte vloog het voertuig in brand, maar volgens het autopsiereport was de crash zo heftig dat het onmogelijk vast te stellen is of Dunn en Hartwell aan de gevolgen van de klap of door de brand zijn omgekomen.

Drinken

Een paar uur voordat de Jackass-ster overleed plaatste hij nog een foto van zichzelf op Twitter, waarop te zien is hoe hij en zijn vrienden aan het drinken waren in een bar. De filmcriticus Roger Ebert suggereerde kort daarna op Twitter dat het ongeval mogelijk te wijten was aan het feit dat Dunn gedronken had.

Of er daadwerkelijk alcohol in het spel was, moet blijken uit toxicologisch onderzoek. De uitslag wordt pas over vier tot zes weken verwacht.

ryan dunn crash
De Porsche van Ryan Dunn na de crash. Foto: Flickr/subewl

Ontroostbaar

Vrienden en familie van Dunn zeggen ontroostbaar te zijn nu Dunn er niet meer is. Eric Dunn, de broer van de Jackass-ster, liet in een verklaring weten dat zijn familie enorm geschokt is. "We waarderen de steun van Ryan's fans gedurende deze moeilijke tijd. We zijn dankbaar voor jullie gedachten en gebeden."

Ook Dunns beste vriend en Jackass-collega Bam Magera liet maandagavond weten verschrikkelijk verdrietig te zijn. "Ik heb zojuist mijn beste vriend verloren. Ik huil al de hele dag hysterisch aan een stuk door."

Onheilsplek

Margera liet zijn tranen rijkelijk vloeien op de plek waar Dunn verongelukte. Hij bezocht de onheilsplek dinsdagavond.

Margera en Dunn leerden elkaar op de middelbare school kennen. Het klikte vanaf de eerste dag. Later haalden ze allebei stunts uit voor het MTV-programma Jackass en de drie films die daarop volgden.

"Hij was een ontzettend blij mens, hij was erg slim", ging een geëmotioneerde Bam verder. "Hij had zo veel talent, waar hij heel ver mee had kunnen komen. Dit is niet eerlijk."

Ramptoeristen

Op de plek van het ongeval leggen fans van Jackass bloemen, kaarten en kaarsen neer. Volgens de Amerikaanse nieuwszender Fox trekt de plek des onheils ook ramptoeristen. Zij verzamelen spullen uit de auto en delen van het wrak om die vervolgens via veilingsites te verkopen.

De politie benadrukt dat dat verboden is, omdat ze nog bezig is met het onderzoek naar het auto-ongeluk.