HILVERSUM - Het cabaretduo Paul Groot en Owen Schumacher heeft een vierjarig contract getekend bij de AVRO. Dat maakte een woordvoerder van de AVRO zaterdag bekend. Het tweetal verwierf de afgelopen twee jaar nationale bekendheid met hun treffende imitaties in het populaire VARA-programma Kopspijkers.

In september gaat een dertiendelige reeks van start die qua opzet veel weg heeft van Kopspijkers, stelt de zegsman. "Ook in dit programma vormen hun imitaties gebaseerd op de actualiteit een belangrijke leidraad.'' Bovendien zullen ook collega-cabaretiers hun medewerking aan het nog titelloze programma gaan verlenen.

De AVRO heeft het programma voorlopig geprogrammeerd staan op vrijdag- of zaterdagavond, waarmee het een directe concurrent van het succesvolle Kopspijkers zou kunnen worden. Een woordvoerder van het cabaretduo laat weten dat ook commerciële zenders interesse in de mannen hebben getoond. "Maar bij de AVRO kregen ze volledige artistieke en programma-inhoudelijke vrijheid. Dat was van doorslaggevend belang voor hen.''

Groot en Schumacher maakten in Kopspijkers vooral furore met hun persiflages op premier Balkenende, minister De Grave, oud-minister Heinsbroek en presentator Willibrord Frequin. Programmamaker Jack Spijkerman gaat, na enige twijfel na het aangekondigde vertrek van Groot en Schumacher, in het nieuwe jaar gewoon door met zijn Kopspijkers. Vanaf maart maakt het programma een doorstart met gekke tv-fragmenten, een vers cabaretteam en een spel.

Met de transfer keren Paul Groot (36) en Owen Schumacher (36) weer terug naar de omroep waar zij hun carrière begin jaren negentig begonnen. Groot werkte als verslaggever voor Forza Radio en presenteerde het AVRO-jeugdprogramma Alles kids!, Schumacher schreef eerder teksten voor Glamourland en had enkele jaren een wekelijkse column in het AVRO-radioprogramma Thuis op twee. In maart gaat hun zelfgeschreven toneelstuk Stessen in première, waarmee zij tot de zomer door Nederland toeren. Het stuk is nagenoeg overal uitverkocht.