AMSTERDAM - De plotselinge wereldroem van de Schotse zangeres Susan Boyle wordt het onderwerp van een nieuwe musical. Het muzikale theaterstuk komt in Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten op de planken.

De Schotse actrice Elaine C. Smith gaat de rol van Boyle spelen, een verlegen vrouw van in de 40 jaar die vrijwilligerswerk doet voor de kerk. Ze werd in een klap beroemd toen ze in 2009 meedeed aan het tv-programma Britain's Got Talent.

De musical over Boyle gaat I Dreamed a Dream heten, naar het nummer uit de musical Les Misérables dat ze zong bij haar auditie.

Boyle won het programma niet, maar groeide binnen de kortste keren uit tot een internationale ster. Boyle nam in 2009 haar eerste album op. I Dreamed a Dream bestormde de Britse en Amerikaanse hitlijsten en ging wereldwijd miljoenen keren over de toonbank.

Sprookje

Producent Michael Harrison vindt dat het levensverhaal van de inmiddels 50-jarige Boyle 'alle facetten van een sprookje heeft'. "Met de bonus dat het ook nog echt is gebeurd." De musical gaat in maart 2012 in Newcastle in première en daarna zes maanden toeren.